Pohjan kirkon lähetyskynttelikkö, jossa palavia kynttilöitä ja penkeissä ihmisiä istumassa.

Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Säännölliset messut

Sunnuntain messut toimitetaan vuonna 2024 pääsääntöisesti Karjaan Pyhän Katariinan kirkossa joka sunnuntai kello 10 sekä vuoroviikoin Pohjan Pyhän Marian kirkossa ja Tammisaaren kirkossa kello 12. Poikkeuksena kesäkuukaudet kesä- ja heinäkuu, jolloin messua vietetään sunnuntaisin vuoroin Karjaan, Pohjan tai Tammisaaren kirkossa.

Tarkemmista messutiedoista, poikkeuksista, mahdollisista kuljetuksista erityismessuihin sekä muissa seurakunnan alueen kirkoissa (Mustio, Bromarv, Tenhola ja Snappertuna) pidettävistä jumalanpalveluksista ilmoitamme Etelä-Uusimaa-lehden seurakuntailmoituksissa, seurakunnan nettisivujen tapahtumakalenterissa ja Facebook-sivuilla sekä seurakunnan viisi kertaa vuodessa ilmestyvässä Yhteinen Sanoma -lehdessä.

Striimaamme messuja noin kerran kuukaudessa. Striimatut messut ovat katsottavissa seurakuntamme YouTube-kanavalla, sekä Facebook- ja nettisivujemme kautta. Raaseporin suomalainen seurakunta - YouTube.  Tiedot syksyn striimauksista lisätään sivuille elokuussa.

 

Säännölliset erityismessut

Iltakirkko Pohjan Pyhän Marian kirkossa kerran kuussa keskiviikkoisin kello 18. Iltakirkot tarjoavat arjen keskelle musiikkipitoisen hiljentymis- ja rukoushetken, joka päättyy yhteiseen ehtoolliseen. Illat suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä vapaaehtoisten iltakirkkotiimiläisten kanssa. Iltakirkkojen musiikkikokoonpanot vaihtelevat. Messun jälkeen kokoonnutaan kirkon takaosaan teejatkoihin. Elokuuussa Iltakirkkoa vietetään luontokirkkona luonnon helmassa Pohjassa. Iltakirkkotiimi kokoontuu suunnittelemaan pääsääntöisesti viikkoa ennen Iltakirkkoa maanantaisin Pohjan seurakuntakodilla. Lisätiedot: kirkkoherra Katri Grönroos

Ilonkirkko kerran kuussa torstaina Karjaan palvelutalon (Felix Frominkatu 6) ruokasalissa kello 14. Musiikkia ja yhteislaulua. Kirkkohetki päättyy yhteiseen ehtoollisenviettoon. Hartauden jälkeen kahvitarjoilu. Lisätiedot: diakoni Nina Fabritius-Ylitalo.

 

Vapaaehtoiseksi suunnittelemaan ja toteuttamaan jumalanpalveluksia?

Jumalanpalveluksessa ihminen ja Jumala kohtaavat. Jumalanpalveluksessa ei ole yleisöä, vaan osallistuva seurakunta. Jumalanpalvelus on koko seurakunnan yhteinen juhla ja seurakunnan vapaaehtoisilla on jumalanpalveluksissa suuri merkitys. Voit tulla suunnittelemaan ja toteuttamaan seurakuntamme jumalanpalveluksia ja osallistua juuri siinä määrin kuin sinusta tuntuu hyvältä. Messussa eli ehtoollisen sisältävässä jumalanpalveluksessa on paljon erilaisia avustustehtäviä, kuten esimerkiksi tekstinlukua, esirukoilua, musiikki, kolehdinkeruu ja ehtoollisen jakajana toimiminen. Jumalanpalveluksissa toimiville vapaaehtoisille järjestetään koulutusta ja perehdytetään tehtäviin.

Jumalanpalveluksia suunnitellaan yhteisissä tapaamisissa, joissa jokainen saa osallistua kiinnostuksensa mukaan. Vapaaehtoisena toimiminen tuo elämään merkitystä ja iloa. Mikäli sinulla on mielessäsi oma idea, kuinka voisit osallistua jumalanpalveluselämäämme, niin kerro siitä meille. Kuulemme mielellämme ajatuksiasi. Tule ideoimaan ja toteuttamaan tilaisuuksia. Vapaaehtoiset ovat messuissa tärkeässä roolissa.

Seurakunnassamme toimii kolme messuryhmää, jotka valmistelevat messuja yhdessä pappien kanssa: Iltakirkkotiimi Pohjassa, messuryhmä Karjaalla sekä Raamattu ja rukouspiiri Tammisaaressa. Ryhmät ovat kaikille avoimia. Lämpimästi tervetuloa mukaan.

Sivuillamme olevasta kalenterista näet kaikki tulevat messut ja voit olla suoraan yhteydessä seurakuntamme pappeihin halutessasi mukaan johonkin tiettyyn messuun. Lämpimästi tervetuloa mukaan jumalanpalveluselämäämme. Tarkemmat tiedot messuryhmistä löydät vapaaehtoistoiminta-sivultamme. Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli sinua kiinnostaa vapaaehtoisena jumalanpalveluksissa toimiminen!

Messujen valmisteluryhmät vapaaehtoisille

1. Iltakirkkotiimissä valmistelemme Iltakirkon, joka toteutetaan yhdessä kerran kuussa keskiviikkoisin Pohjan kirkossa. Iltakirkkotiimi kokoontuu noin viikkoa ennen Iltakirkkoa suunnitteluiltapäivään maanantaina klo 15-17 Pohjan seurakuntakodilla. Iltapäivässä messuvalmistelun lisäksi yhteistä pohdintaa, rukousta ja välipala. Messutehtäviin voi olla osallistua omien toiveiden mukaisesti pienin askelin. Lämpimästi tervetuloa rentoon tiimiin. Tarkat tiedot tapahtumakalenterista. Lisätiedot: kirkkoherra Katri Grönroos

2. Karjaan messuryhmän kokoontumiset ovat kerran kuussa. Ryhmä suunnittelee ja toteuttaa Teresen johdolla joka kuukausi yhden messun Karjaan kirkossa. Vapaaehtoisten ei tarvitse sitoutua olemaan tapaamisissa aina paikalla, vaan he voivat osallistua kokoontumisiin ja messuihin mahdollisuuksien maukaan. Lisätiedot: seurakuntapastori Terese Norrvik.

3. Raamattu ja rukouspiirin messuvalmisteluryhmä kokoontuu kerran kuussa keskiviikkona Tammisaaren seurakuntakodilla kello 17. Raamatunluvun, rukouksen ja keskustelun lisäksi valmistelemme yhdessä vapaaehtoisvoimin sisältöjä tuleviin messuihin ja Tammisaaren kirkossa vietettävään Iltamessuun. Lämpimästi tervetuloa valmistelemaan ja toteuttamaan messuja kanssamme! Katso tarkemmat tiedot kokoontumisista seurakuntamme nettisivujen tapahtumakalenterista. Lisätiedot: kappalainen Antti Salmisto

 

Erityismessuja ja jumalanpalveluksia

Toteutamme yhdessä eri toimintaryhmien kanssa erityismessuja, kuten lasten- ja perheiden kirkkoja sekä Sadonkorjuu-, Kynttilä- ja Lähetysmessut. Myös rippikouluryhmät osallistuvat kiinteästi seurakunnan jumalanpalveluselämään.

Toivonmessu on nuorekas ja iloinen messu, jota on valmistellut ja toteuttamassa seurakunnan rippikoululaisia ja isosia. Rippikoululaisten viikonlopputapaamiset ja isosleirit päättyvät yhdessä nuorten kanssa toteutettuun Toivonmessuun.

Perhekirkko on erityisesti perheille suunnattu kaikenikäisten yhteinen messu, jossa yhdessä viihdymme Jumalan kasvojen edessä laulun, musiikin ja rukouksen siivittämänä.

Tenavakirkko on muskarityylinen messu perheen pienimmille. Tenavakirkossa pääosassa ovat perheen pienimmät lapset ja heidän suuret kysymyksensä. Kirkossa leikitään ja hämmästellään yhdessä Jumalan ihmeitä, sekä kuullaan kaunista musiikkia. 

Kummipäivän messua vietetään valtakunnallisena Kummipäivänä loppukeväästä. Raaseporin suomalainen seurakunta kannustaa kaikkia kummeja osallistumaan Kummipäivään kummilastensa kanssa. Kummin ystävyys on lapselle tärkeä asia. 

Lähetysmessu on seurakunnan lähetystyön messu, jota vietetään Karjaan kirkossa kerran syksyllä ja keväällä. Messussa on kutsuttuna vieraileva saarnaaja lähetystyön kentältä. Messun jälkeen syödään lähetyslounas ja pidetään lähetystilaisuus Karjaan Isossa Pappilassa, jossa lähetystyöntekijä kertoo omasta työstään ja lähetystyön ajankohtaisista aiheista. 

Juhannuspäivän kaksikielinen musiikkihartaus Pitäjäntuvalla Karjaan kirkon vieressä. Kaksikielinen musiikkihartaus Karjaan Pitäjäntuvalla yhteistyössä Karis-Pojo svenska församlingin kanssa. 

Kesäkirkko luonnon helmassa Pohjassa. Kesäkirkko kesäkuussa ulkona luonnonkauniilla paikalla Gumnäsin juhlapaikalla. Kesäkirkossa kiitämme kesän valosta ja lämmöstä sekä kuulemme kesäisiä sävelmiä. 

Ekaluokkalaisten siunaaminen Karjaan kirkossa elokuussa. Koulun alkaminen on uusi ja mukava ja vähän jännittävä asia. Ekaluokkalaisen ja koko perheen elämässä alkaa uusi vaihe. Ensimmäisen koulupäivän kynnyksellä elokuussa me pyydämme yhdessä, että Jumala siunaisi kaikkia ekaluokkalaisia ja heidän läheisiään. Siunaaminen tarkoittaa, että toivomme sinulle kaikkea Jumalan antamaa hyvää. Tervetuloa koko perheen voimin siunaamaan oma ekaluokkalainen koulutielle Karjaan Pyhän Katariinan kirkkoon! ’Jeesus, sinä itsekin olet ollut pieni. Tule mukaan leikkeihin, suojaa koulutieni’ (Lasten virsi 120)

Sadonkorjuumessua vietetään perinteisesti syksyn alussa Pohjan kirkossa. Messussa siunataan syksyn sato sekä vietetään yhdessä sadonkorjuujuhlaa Pohjan seurakuntakodilla. 

Hoosiannamessu on jouluinen koko perheen joulun odotuksen aloittava messu, jota vietetään ensimmäisenä adventtisunnuntaina.

Kynttilämessua vietetään Kynttilänpäivänä Tammisaaren kirkossa. Messu on pastori Suvi-Päivi Kosken säveltämä teos joka sisältää paljon soitettua sekä laulettua musiikkia. 

Joulu

Kaksikielistä joulurauhanjulistusta vietetään Raaseporin linnan raunioilla jouluaatonaattona. Tilaisuudessa vietetään perinteinen jouluhartaus ja lauletaan yhteislauluja. Joulurauhanjulistus järjestetään yhteistyössä Ekenäsnejdens svenska församlingin kanssa.

Jouluaaton hartaudet toimitetaan kaikissa seurakunnan alueella olevissa kirkoissa: Karjaa, Pohja, Tammisaari, Mustio, Snappertuna, Tenhola ja Bromarv, sekä Fiskarissa Pikku pässin luona.  

Joulupäivän ja Tapaninpäivän jumalanpalveluksista ilmoitetaan erikseen.

 

Hartaudet

Hoito-osastoilla ja asumisyksiköissä järjestämme hartauksia ja laulu- sekä musiikkihetkiä säännöllisesti, sekä erityisesti juhlapyhien aikaan.

 

Lämpimästi tervetuloa mukaan jumalanpalveluselämäämme - myös toteuttamaan tilaisuuksia yhdessä! Katso lisää vapaaehtoistoiminta-sivultamme.

Ota yhteyttä

Kirkkoherra, vt.

Hei, minut on valittu seurakuntamme kirkkoherraksi 17.11.2021 kirkkoherranvaalissa. Toimin vt. kirkkoherrana, kunnes kirkkoherran virka vakinaisesti täytetään. Sydämen asianani on koko seurakunnan toiminta, seurakuntalaiset, yhteistyö luottamushenkilöiden, erilaisten paikallisten ja hallinnollisten tahojen, sisarseurakuntien ja kaikkien raaseporilaisten kanssa. Olen pappina Pohjassa vietettävissä Iltakirkoissa ja vapaaehtoisten Iltakirkkotiimissä. Kuulen mielellään ajatuksianne ja toiveitanne. Pidetään yhteyttä ja nähdään kirkonmäellä.

Kappalainen

Työtehtäviini kuuluvat jumalanpalvelukset, kirkolliset toimitukset, sairaalasielunhoito Raaseporin sairaalassa, sekä alueen terveyskeskuksissa ja hoivakodeissa, sielunhoito, diakonia, lähetystyö, Missiotiimin ohjaaminen, sekä hallinnollisia tehtäviä. Vastaan myös Raamattu- ja rukouspiirin toiminnasta. Vapaapäiväni ovat pääsääntöisesti maanantaina ja tiistaina.