Pääkirjoitus, kirjoittaja kirkkoherra Esa Lahtinen: Kerrottu elämä on jaettu elämä

Vuosien mittaan on ollut etuoikeus kuulla ihmisten kertomaa elämästään. Eletty elämä on tuntunut kuultuna tarua ihmeellisemmältä. Välillä kertoma on niin painavaa, ettei sitä ole oikein hyväksynyt mitenkään. Miten näin paljon on ihmisen taakaksi voinut tulla.

Kerrottu elämä on taakan jakoa ja toisaalta miltei yhtä aikaa jaettu ilo. Parhaimmat puheet ja ”saarnat” olen kuullut kahden kesken ja ryhmissä, jossa kukin jäsen jakaa vuorollaan. Aito elämä lakkaa piilottelemasta. Siinä luotetaan ihmisen osaan, jota ei voi muuksi muuttaa, vaikka kuinka tekisi mieli, kun pelkää menettävänsä senkin, mitä rakkaudesta on kuitenkin saanut. Kun elämä on tavalla tai toisella päässyt opettamaan, siitä kertominen ja jakaminen luottamuksella on sielunhoitoa.

Silloin kun kuljin tielläni niin ison kierroksen, en vielä ymmärtänyt sitä, mikä nyt on esillä ja näkyvissä. Jos olisin ymmärtänyt, en toki olisi kiertoon lähtenyt, mutta elämä pääse usein opettamaan eletyksi tulleena. ”Tuoppini jäljet mä tunnen”- on eletyn elämän hyväksytty laji, itsensä terveellistä armahtamista ja rakastamista. Kun elämää kerrotaan, sitä eletään uudestaan. Eletään armosta eikä Armontuoja Kristus ole outo osa, vaan saamalla saatu.

Pitkä on myös se matka, joka vie anteeksi pyytämiseen niiltä, joita vastaan on rikkonut. Niin usein pyytäjä saa anteeksipyynnön vastaukseksi ja armo tuo vapautuksen. Elämää voi taas ihmetellä. Toivo on tämän hetken mahdollisuuksien näkemistä. Niin usein ihminen on ihmisen toivo. Kaksi toivotonta on toisilleen toivo. Itse olen kohdannut kirkossamme tätä luottamisen tapaa, on kerrottu toisillemme vuorotellen elämäämme uskalluksella ja uskolla.

Viikkomessun osuudeksi on istunut myös kerrottu elämä. Voisiko tällainen yhteinen jakaminen olla vahvuudeksi? Kuka sanoikaan: Fyysisesti etäällä henkisesti lähellä toisiamme…? Ota yhteyttä työntekijöihin ja kerro elämästäsi, olostasi. Jo puhelukin voi olla huojentava tänä aikana. Jätä soittopyyntö vastaajaan tai tekstiviesti, jos työntekijä ei vastaa puheluun.

Luottamushenkilön esittely


Sanna Kipinoinen, seurakuntaneuvoston jäsen

1. Miten löysit tähän tehtävään? Päädyin seurakuntaneuvostoon seurakuntavaalien kautta.

2. Mikä on tehtävässä parasta? Seurakuntaneuvoston jäsenenä hahmottaa paremmin sen, mitä kaikkea seurakunnalla on tarjottavana. Omalta osaltaan voi myös olla mukana päätöksenteossa.

3. Mikä on lempi virtesi tai hengellinen laulu ja miksi? Koska pidän yleensäkin kovasti musiikista, suosikkeja löytyy monia. Tässä muutamia:

  • J.S. Bach Johannes-passio
  • Virsi 560 Maat, metsät hiljenneinä
  • Virsi 600 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan
  • Virsi 517 Herra kädelläsi (Muisto rippikouluajaltani)

Näissä kaikissa puhuttelee sekä melodia että teksti.

4. Missä näet itsesi viiden vuoden päästä? Näen itseni viiden vuoden päästä täällä Raaseporissa edelleen.

5. Terveisesi seurakuntalaisille? Raaseporista löytyy upeita kirkkorakennuksia. Niihin kannattaa käydä tutustumassa. Toivottavasti epidemian laannuttua toiminta seurakunnassa voi taas jatkua aktiivisena ja monipuolisena.

 

 


Jaana Tasanko, yhteisen kirkkoneuvoston ja –valtuuston jäsen


1. Miten löysit tähän tehtävään? Olen aina osallistunut eri tavoin seurakunnan erilaisiin ryhmiin, joten kun seurakuntia Raaseporissa yhdisteltiin uudella tavalla, koin että oli aika kiinnostua myös vaikuttamisesta, jotta Tammisaaren alueen suomenkielisetkin alkaisivat kokea uuden seurakunnan omakseen. Samaan aikaan päätin pitkäaikaisen kunnallisen luottamushenkilötoiminnan, joten minulla oli myös vähän ylimääräistä aikaa käytettävissä.


2. Mikä on tehtävässä parasta? Olla mukana rakentamassa uutta seurakuntaa alusta saakka ja tutustua toiminnassa mukana oleviin ihmisiin.


3. Mikä on lempi virtesi tai hengellinen laulu ja miksi? Laulajalle niitä on monta... Soi kunniaksi Luojan on minulle tärkeä, kuin myös nyt korona-aikaan erityisen merkityksellinen Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan.


4. Missä näet itsesi viiden vuoden päästä? En kaipaa kovin paljoa muutoksia elämässäni; se mitä kulloinkin on, on aivan parasta! Viiden vuoden päästä olen jo melko lähellä eläköitymistä, olen samassa työssä ja kohtalaisen terve, lapsenlapset ovat jo koululaisia ja toivottavasti olen saanut lisää heitä elämääni. Se riittää vallan mainiosti.

5. Terveisesi seurakuntalaisille? Seurakunta kuuluu meille kaikille, eli yhä useamman toivoisin löytävän eri toimintojen pariin. Erityisesti kuorolaisena tietysti toivon, että kaikki seurakunnan kuorot pysyisivät voimissaan ja se onnistuu vain, jos meillä on tarpeeksi laulajia! Muistuttaisin myös
seurakunnan toimintoihin vaikuttamisesta, joko suoraan, tai jonkun luottamushenkilön kautta - aloitan siitä, mistä aloin; seurakunta on meidän kaikkien yhteinen asia ja kuuluu juhlan lisäksi jokaiseen arkiseenkin päivään.

 

Hetki hiljentymiseen arjen keskellä – iltakirkko kerran kuussa 

Syksyn ensimmäinen Iltakirkko pidettiin 26.8. Gumnäsin juhlapaikalla luonnon helmassa. Ilta oli ainutlaatuinen ja lämmin: kaunis merimaisema avautui alttaritauluna ja puheen tilalla saatoimme hiljaisuudessa kiertää puukujaa, jonne oli kiinnitetty ajatelmia ja raamatunkohtia luettavaksi. Monen sydämiä kosketti Luojan ihmeellisen luomakunnan keskellä Anita Johanssonin haitarinsoitto ja vanha virsi: Soi kunniaksi Luojan. Ehtoollinen avaran
taivaan alla oli erityinen kokemus monelle. Ilta päättyi yhteisiin teejatkoihin ja iloiseen puheensorinaan. Luontokirkon olivat suunnitelleet ja toteuttaneet vapaaehtoiset iltakirkkotiimiläiset yhdessä työntekijöiden kanssa. Miten hieno syyskaudenaloitus ilta olikaan!

Seuraava Iltakirkko on keskiviikkona 23.9. klo 18 Pohjan kirkossa. Sen jälkeen Iltakirkot järjestetään kerran kuussa keskiviikkoisin 21.10. ja 18.11. klo 18 sekä puurojuhlan päätteeksi torstaina 10.12. klo 19.

Iltakirkko on kaikenikäisten levollinen iltamessu, jossa on tilaa rauhoittumiselle, rukoukselle ja musiikille. Lapsille omaa ohjelmaa. Teejatkot. Jokainen Iltakirkko suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä vapaaehtoisen iltakirkkotiimin kanssa. Tervetuloa mukaan rentoon ja iloiseen iltakirkkotiimiin. Suunnittelutapaamiset ovat torstaisin 17.9., 8.10., 12.11. ja 26.11. klo 18-20 Pohjan seurakuntakodilla. Lisätiedot: pastori Katri Grönroos.

Mänty jonka runkoon kiinnitetty mietiskelyteksti. Koristeena oikeita auringonkukkia. Puun edessä maassa kynttilälyhty.