merimaisema

Lämpimästi tervetuloa Raaseporin suomalaiseen seurakuntaan!

Raaseporin suomalainen seurakunta toimii koko Raaseporin alueella suomenkielisenä seurakuntana. Meitä on reilut 4.800 jäsentä. Maantieteellisesti olemme Espoon hiippakunnan laajin seurakunta, ja kuulumme Raaseporin seurakuntayhtymään kahden ruotsinkielisen sisarseurakunnan kanssa. Alueellamme on seitsemän kaunista kirkkoa ja kolme siunauskappelia.

Tavoitteenamme on toimia rakkaudellisena yhteisönä, joka tuo erilaiset ihmiset yhteen juuri sellaisina kuin he ovat. Toimintamme perustana ovat usko, toivo ja rakkaus.

Toivomme, että löydät tiesi monenlaiseen seurakuntamme toimintaan ja Jumalan rakkauden ja armon lähteelle. Olet myös sydämellisesti tervetullut mukaan toteuttamaan yhdessä toimintaamme.

Ollaan yhteydessä ja tavataan kirkonmäellä!

 

Raaseporin suomalainen seurakunta

Katri Grönroos, vt. kirkkoherra

*****

 

KIRKKOHERRAN TERVEHDYS - kesäkuu 2024

Oi, katsohan lintua oksalla puun, se laulaa niin kauniisti aina 

Lintujen laulu tekee meistä onnellisempia, kirjoitti vähän aikaa sitten Yle uutisissaan. Tuoreiden tutkimusten mukaan linnunlaulu kohentaa mielialaa ja vähentää stressiä. Sekä lintujen kuuleminen että näkeminen edistävät mielen hyvinvointia. Linnunlaulu lisää tyytyväisyyttä jopa enemmän kuin muut luonnon hyvät vaikutukset, ja lintulajiston monipuolisuudella on onnellisuuteen suurempi vaikutus kuin hyvillä tuloilla. 

Myös Raamatussa meitä on kehotettu kiinnittämään lintuihin huomiota. Ne ovat hyvänä esimerkkinä meille, jotka huolehdimme moninaista asioista liikaa. Jeesus sanoo: Vilkaiskaapa taivaan lintuja. Eivät ne kylvä eivätkä korjaa satoa säilöäkseen sen varastoon. Silti taivaallinen Isänne ruokkii ne. Eikö hän tekisi saman vielä paljon mieluummin teille? Kuka teistä voisi murehtimalla pidentää elämäänsä vähääkään? (Matt. 6:26) 

Kesä tuo tullessaan vuodenkiertoon hengähdystauon, jolloin voi antaa itselleen aikaa lepoon ja pyhään huolettomuuteen. Kirkkoihin voi pistäytyä hiljentymään tai konserttiin. Messuihin voi poiketa kesäsunnuntaisin vuoroin Karjaan, Pohjan ja Tammisaaren kirkkoihin tai 23.6 kesäkirkkoon Gumnäsiin. Lomien jälkeen kaikenikäisten toiminta jatkuu jälleen monipuolisena. Yhtenä kohokohtana on sunnuntain 1.9. juhlamessu ja syysjuhlat Karjaalla Espoon hiippakunnan 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.  

Kai kaikilla päivillä murheensa on, vaan Herra ei liiaksi anna. Kun vain Isän armo on muuttumaton, en huomisen huolia kanna – mä kalliimpi lintuja taivaan. (S.C. Dick 1868).   

Olkoon kesässäsi lepoa, rauhaa ja virkistystä! 

Siunaavin ajatuksin,  

Katri Grönroos, vt.kirkkoherra

 

***

KIRKKOHERRAN TERVEHDYS - Pääsiäinen 2024

Usko ja rakasta rohkeasti – toivo kantaa! 

Pääsiäisenä kaksituhatta vuotta sitten Jeesuksen seuraajien maailma mullistui: tapahtui kaikkein odottamattomin tapahtumasarja, johon he eivät olleet varautuneet, vaikka Jeesus oli valmistellut heitä etukäteen. Se, mitä opetuslapset luulivat tappioksi, kääntyi kuitenkin ihmeellisesti suureksi rakkaudeksi. Toivo tulevaisuudesta ja Jumalan lupauksien täyttymisestä ei ollut turha, vaan se on vahva perusta, joka kantaa meitä yhä tänäkin päivänä.  

Seurakunnassamme on viime vuonna työstetty uutta strategiaa yhdessä luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa. Strategian äärellä olemme keskustelleet siitä, mikä on toiminnassamme ydintä ja mihin seurakuntana pyrimme. Tavoitteemme on, että usko tuo toivon ja turvan sinun – ja kaikkien raaseporilaisten elämään tässä turvattomassa maailmassa, jossa kuohuu monin tavoin. Haluamme olla sinulle helposti lähestyttävä ja uudistuva seurakunta, joka on myös varteenotettava yhteistyökumppani paikallisille toimijoille. 

Arvomme kiinnittyvät tuttuihin sanoihin: usko, toivo ja rakkaus. Usko ja yhteys Jumalaan luovat perustan elämälle. Toivo tuo tulevaisuuden, joka ankkuroituu Jumalan lupauksiin oikeudenmukaisuudesta, huolenpidosta ja iankaikkisesta elämästä.  Rakkaus synnyttää välittämisen toisista ihmisistä. 

Strategiassamme liitymme kirkon ikiaikaiseen perustehtävään eli missioon edistää Jumalan valtakunnan toteutumista ja julistaa Jeesusta Kristusta maailman pelastajana. Kutsumme sinut yhteiselle elämänmatkalle Kolmiyhteisen Jumalan yhteyteen, lähimmäisenrakkauteen, luomakunnan varjelemiseen ja yhteisöllisyyteen seurakunnassamme. Sinulla on oma ainutlaatuinen paikkasi seurakunnassamme ja Jumalan luomassa luomakunnassa. Liity joukkoon! 

Siinä on rakkaus – ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. (1. Joh. 4:10) 

Usko, toivo ja rakkaus kulkekoot mukanasi ristintieltä ylösnousemuksen riemuun! 

Katri Grönroos,  vt. Kirkkoherra 

Ps. Seuraa tulevaa ilmoittelua: Kun kirkkoherranvaali on saanut lainvoiman, Espoon hiippakunnan piispa asettaa kirkkoherran virkaansa juhlamessussa Karjaan kirkossa. Olet sydämellisesti tervetullut juhlimaan kanssamme! 

 

****

KIRKKOHERRAN TERVEHDYS - tammikuu 2024

Heittäydy rohkeasti mukaan 

Vuoden vaihtuessa monille on tyypillistä tehdä uudenvuodenlupauksia. Esimerkiksi yksi päättää syödä terveellisemmin, toinen liikkua enemmän, kolmas antaa aikaa läheisilleen ja neljäs pitää enemmän huolta itsestään. Kuntosalit täyttyvät ja moni aloittaa uuden harrastuksen. Millaisia lupauksia sinä olet tehnyt? 

Mitäpä, jos päättäisit tänä vuonna tulla mukaan seurakunnan toimintaan! Kynnys tilaisuuksiimme on matala. Jokainen on lämpimästi tervetullut juuri sellaisena kuin on. Seurakuntamme ovet ovat auki ihan kaikille, niin kuin kirkon strategiassa luvataan. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan ja antamaan seurakunnalle mahdollisuuden tulla osaksi elämääsi. Saatat löytää juuri sinulle sopivan yhteisön elämäsi tueksi ja tulevaisuuden toivoa tuomaan. 

Olisitko juuri sinä uusi kasvo joukossamme suunnittelemassa ja toteuttamassa toimintaamme? Haluamme löytää yhä uusia tapoja ja uudistua kunnioittaen ja eläen todeksi ainutlaatuista ilosanomaa Jumalan yhteydessä. Seurakunta on parhaimmillaan yhteisö, joka on kuin koti tai perhe. Yhdessä teemme seurakunnan ja olemme osallisia Jumalan valtakunnan toteutumisesta jo nyt maan päällä.  

Kerran perillä taivaan kodissa kokoontuu täydellinen seurakunta, mutta täällä elämme vielä vajavaista elämää, harjoittelemme ja kipuilemme monessa – yhdessä rakkaudellisessa ja armollisessa hengessä voimme kuitenkin kasvaa ja toimia kaikkien raaseporilaisten hyväksi.  

Onhan meilläkin yhdessä ruumiissa monta jäsentä, joilla on eri tehtävät. Samoin me olemme Kristuksen yhteydessä yksi ruumis ja samalla toistemme jäseniä. Meillä on jokaisella oma erityinen lahjamme sen mukaan, mitä Jumala on meille armollisesti suonut… Room 12:4-8. 

Rauhaa ja hyvää elämääsi, 

Katri Grönroos, vt. kirkkoherra

 

****

KIRKKOHERRANTERVEHDYS - joulukuu 2023

Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto  

Turun kaupungin talolta julistettu ja koko kansalle välitetty joulurauhanjulistus on ollut yksi merkittävistä jouluperinteistäni lapsuudestani saakka. Joulurauhanjulistusta edelsi perheessämme aikamoinen kuhina, kun yritimme saada kaikki valmistelut tehtyä ennen sitä. Sen jälkeen alkoi todellinen joulun rauha ja juhlan vietto monine perinteineen. Pappisvihkimykseni jälkeen jouluni saivat uudenlaisen rytmin, mutta joulurauhanjulistuksella on edelleen tärkeä paikkansa.   

Tänä vuonna joulurauhan toivominen on yhä kipeämmin sydämelläni, kun ajattelen niitä, jotka elävät sotien keskellä joulunakin. Ensimmäisen maailmansodan aikana länsirintamalla toteutui jouluna 1914 yhden päivän mittainen tulitauko. Aloite tulitaukoon tuli sotilailta, jotka makasivat juoksuhaudoissaan huutomatkan päässä toisistaan ja soittivat joululauluja. Kerrotaan, että he jopa jakoivat toisilleen lahjoja ei-kenenkään-maalla. Kunpa tuo joulun suuri salaisuus saisi koskettaa jokaista tänäkin jouluna – maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto!  

Myös Raaseporin linnalla järjestetään perinteinen joulurauhanjulistus aatonaattona 23.12. yhteistyössä sisarseurakunnan kanssa. Jouluaaton hartauksia vietetään kaikissa seitsemässä kirkossa sekä Fiskarsin Pikku Pässin luona. Kauneimpia joululauluja laulamme monissa tilaisuuksissa ja messuissa.  

Uudenlaista papin joulua viettää nuorisopastorimme Hanna Pitkänen, joka vihitään pappisvirkaan 10.12.2023. Hannaan voit tutustua muun muassa joulujuhlassamme ja joulujuhlamessussa sunnuntaina 17.12. Joulujuhlamessussa myös siunaamme kaikki seurakuntamme vapaaehtoiset. Toiseen uuteen työntekijäämme lapsi- ja perhetyönohjaaja Minna Malmgreniin voit tutustua esimerkiksi lehtemme sivuilla olevassa haastattelussa. Lämpimästi tervetuloa mukaan joulun moniin tilaisuuksiin!  

”Pieni Jeesus-lapsi, hyvin kaiken teet. Annat meille rauhan, kuivaat kyyneleet.” – Anna-Mari Kaskinen  

Siunattua ja levollista joulunaikaa,  

Katri Grönroos , vt. Kirkkoherra  

 

**

KIRKKOHERRANTERVEHDYS - syyskuu 2023

Viinipuu kätkee salaisuuden 

Kotipihassani kasvaa kaksi vanhaa omenapuuta, jotka tuottavat syksyisin runsaasti omenoita ja kukoistavat keväällä valkoisessa kukkaloistossaan.  Yhtenä myrskyisenä syysaamuna minua kohtasi kuitenkin odottamaton näky – toinen omenapuista oli repeytynyt rungosta kahtia, ja puolet puusta makasi maassa kaikkine oksineen. Näky oli tyrmäävä. Olisiko mitään enää tehtävissä puun pelastamiseksi? 

Otin heti yhteyden puutarhaliikkeeseen ja pian omenapuiden spesialisti, vanhempi herrasmies saapui katsomaan repeytynyttä puuta. Hän leikkasi huolella maassa makaavan osan pois, ja huolehti samalla jäljelle jääneen puun tasapainosta karsimalla oksia ja maanalaisia juuria. Puun repeytymä voideltiin erityisellä haavavoiteella. Tuon tarkan ja ammattimaisen käsittelyn ansiosta vanha puu seisoo edelleen pihassamme upeana ja omenia tuottavana. Vain puun rungosta näkee, mitä se on joskus kokenut. 

Samanlaisia suuria ja pieniä repeämiä saatamme me ihmisetkin kohdata elämämme varrella: vain jostakin elämämme haavakohdasta saattaa nähdä, miten olemme muovautuneet sellaisiksi kuin olemme. Monille haavamme ovat piilossa, mutta riittävän läheltä ne ovat havaittavissa. Repeämien sattuessa mekin tarvitsemme ammattitaitoisen spesialistin, joka hoitaa, ohjaa ja lohduttaa meitä monin tavoin haavoittuneita ihmisiä.  

Kristus kuvaa itseään tosi viinipuuksi ja Isä Jumalaa viinitarhuriksi, joka leikkaa pois jokaisen oksan, joka ei tuota hedelmää, mutta jokaisen hedelmää tuottavan oksan hän puhdistaa liioista versoista, jotta se tuottaisi hedelmää entistä enemmän. Jeesus sanoo: ”Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa.” (Joh. 15:4)  

Me olemme Kristus-viinipuun ainutlaatuisia oksia. Elämän kulkumme ja lahjamme ovat erilaiset, mutta jokainen voi tuottaa hedelmää omalla tavallaan yhteiseksi hyväksi. Ilossa ja murheessa vahva perustamme on Viinitarhurin taitavassa työssä, kun annamme itsemme Hänen hoidettavakseen. Hänen parantavalla rakkaudellaan voimme nähdä itsemme ja toinen toisemme oikeassa valossa ja rakentaa yhteyttä toinen toisiimme. Viinipuun yhteydessä voimme tulla ravituiksi niin, ettei yksikään oksa näivettyisi tai kuivuisi pois. Vain osana Jumalan ainutlaatuista viinipuuta voimme myös seurakuntana kukoistaa ja kantaa paljon hedelmää. 

Lämpimästi tervetuloa seurakuntayhteyteen sekä Viinipuun salaisuuksien äärelle! 

Katri Grönroos, vt. Kirkkoherra 

Ps. Sinustako seurakunnan vapaaehtoinen? Viinipuussa on monenlaisia tehtäviä, tule mukaan! Saat vahvan yhteisön tuen ja omat lahjasi käyttöön yhteisen hyväksi. Ole rohkeasti yhteydessä seurakuntamme pappeihin tai diakoniin. 

 

***

KIRKKOHERRANTERVEHDYS - kesäkuu 2023

On aika levon ja virvoituksen 

Koulut ja opiskelut ovat päättymässä ja kesälomat ovat lähellä. Talven tuiverruksen ja kevään askareiden uuvuttamat saavat viimein kirmata kesälaitumelle. Kesä tuo monille loman ja levon, toisille se on jopa tavallista kiireisempää aikaa. Monenlaisia odotuksia liittyy kesään: kunpa saisi vain olla laiturin nokassa ja katsella veden lipuvaa pintaa tai kunpa voisi tavata sukulaisia ja ystäviä, joille ei ole ollut aikaa arjen kiireiden keskellä tai kunpa kesällä yksinäisyys ei olisi niin lannistavaa, kun arkiset harrastukset jäävät tauolle.  

Millaiseksi kesäsi asettuukaan, se tuo meille kaikille luonnon kauneuden, metsien vihreyden, kukkivat niityt, laulavat linnut ja valoisuutta hehkuvat yöttömät yöt. Tutkimusten mukaan jo luonnon keskellä oleminen voi hoitaa sisimpäämme: se auttaa palautumaan stressistä, laskee pulssin ja rauhoittaa mielen. Se voi jopa saada meidät suhtautumaan myönteisemmin muihin ihmisiin. 

Myös Jeesus vetäytyi usein yksinäiseen paikkaan rukoilemaan ja lepäämään. Sinne Hän kutsuu myös meitä jokaista mukaansa tänä kesänä: »Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää.» (Mark. 6). Hänen kanssaan, emme ole koskaan täysin yksin. Hän on elämän lähde, joka voi meidät syvimmin virvoittaa. Meidän tulee vain pysähtyä, avata sydämemme Hänelle ja kuunnella. 

Myös kirkot voivat olla kesän aikana hiljentymisen ja – joskus jopa helteisen päivän viilentymisen paikkoja. Kesällä seurakunnan toiminnassa on mahdollisuus myös yhteydelle toisten kanssa. Sunnuntain messujen lisäksi järjestämme kaksi kirkkohetkeä luonnon helmassa Gumnäsin juhlapaikalla Pohjassa: Kesäkirkko 25.6. ja Iltakirkko 23.8. Lisätietoja toiminnastamme ja kirkkojen aukioloajoista löydät tästä lehdestä.  

Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Viheriäisille niityille hän vie minut lepäämään; virvoittavien vetten tykö hän minut johdattaa. Hän virvoittaa minun sieluni. Hän ohjaa minut oikealle tielle nimensä tähden. (Ps 23.) 

Olkoon kesässäsi lepoa, rauhaa ja virkistystä! 

Siunaavin ajatuksin, 

Katri Grönroos, vt. kirkkoherra

 

***

KIRKKOHERRAN TERVEHDYS - huhtikuu 2023

Mitä sinulle merkitsee pääsiäinen? 

Millaisia pääsiäismuistoja sinulla on? Mitkä ovat sinulle tärkeimmät pääsiäiseen liittyvät perinteet ja symbolit? Pääsiäinen on kristittyjen suurin juhla, ja kirkkovuotemme merkittävintä aikaa. Neljäkymmentä arkipäivää ennen pääsiäistä alkaa paasto ja valmistautuminen suureen juhlaan. Pääsiäisen suomenkielinen nimi viittaa paastosta pääsemiseen. Kristillisyys liittyy vahvasti pääsiäisen perinteisiin, kuten ehkäpä yllättäen myös pääsiäismuniin, pupuihin ja pääsiäisnoitiinkin. Tässä lehdessämme kerromme pääsiäiseen liittyvistä symboleista ja pääsiäisen ajan ohjelmastamme. Lehteen on piilotettu myös pikkulampaita – lampaiden löytäjille on luvassa palkinto. 

Pääsiäinen on täynnä makuja, sävelmiä ja värejä. Pääsiäisen sanoman voi kohdata hiljentymällä lehdessä olevan kuva- ja sanapohdinnan avulla sekä aistimalla ja kohtaamalla pääsiäisen tapahtumat hiljaisen viikon aikana tilaisuuksissamme. Palmusunnuntaina Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin ja ihmiset ottavat hänet vastaan heiluttaen palmunoksia. Sen vuoksi myös palmusunnuntain perhemessussammekin heilutellaan palmunoksia. Kiirastorstain messuissa muistellaan Jeesuksen viimeistä ateriaa ja ehtoollisen asettamista. Opetuslapsista Juudas kavalsi Jeesuksen ja opetuslapsetkin hylkäsivät hänet. Messussa opetuslasten kynttilät sammutetaan sekä alttari riisutaan ja puetaan mustaan: matka yrttitarhasta Golgatalle alkaa. Pitkäperjantaina ristiinnaulittu Jeesus antaa henkensä kaikkien meidän pahojen tekojen tähden. On kirkkovuoden mustin päivä. Pitkäperjantain jumalanpalveluksessa alttarilla olevat viisi ruusua kuvastavat Jeesuksen haavoja, ja urut ovat vaienneet. Pääsiäispäivänä pimeään kirkkoon valkenee uusi riemullinen aamu – Jeesuksen ylösnousemuksen aamu. Hauta on tyhjä. Valo ja ilo tulvivat messuun: Kristus nousi kuolleista! Toisena pääsiäispäivänä Jeesus ilmestyy opetuslapsilleen ja messussa meitä kaikkia kutsutaan seuraamaan häntä. Pääsiäisen riemu saa jatkua koko vuoden. 

Armon Henki täyttää mielet, murheelliset ilolla. Rauhan tyven, puhdas ilma Jeesuksesta virtailee. Epäilysten alta nousee köyhä sielu kiittämään. Ikävöitsen täältä päästä kotimaahan ikuiseen. (Virsi 105) 

Lämpimästi tervetuloa mukaan tilaisuuksiimme sekä siunattua matkaa hiljaisen viikon tapahtumien kautta pääsiäisen riemuun!  

Katri Grönroos, vt. kirkkoherra

**

KIRKKOHERRAN TERVEHDYS  - tammikuu 2023

Mitä sinä toivot seurakunnalta? 

Luin hiljattain lehtijutun, jonka mukaan kirkko kertoo kampanjoissaan enemmän kirkosta ja roolistaan yhteiskunnassa kuin varsinaisesta uskosta. Pääpaino on yleisesti siinä, mitä hyvää olemme tehneet ja miten kirkon jäsen voi tehdä hyvää. Monesti olen kuullut myös väitteen, ettei kirkko kerro laajasta hyvää tekevästä työstään riittävästi: Ihmiset eivät tiedä, miten paljon hyvää me teemme. 

Kirkolla ja seurakuntalaisilla on merkittävä rooli hyväntekijöinä yhteiskunnassamme. Ihmisten auttaminen ja avustaminen vaativissa elämäntilanteissa on seurakuntatyön ytimessä. Diakonia ja sielunhoito ovat olennainen osa seurakuntamme toimintaa ja niiden merkitys on viimevuotisten yhteiskunnallisten mullistusten aikana kasvanut entisestään. Myös kirkon hengellisellä sanomalla ja toiminnalla on vahva merkitys. Seurakuntamme jumalanpalveluksia ja kristillisiä toimituksia kuten, kasteita, vihkimisiä ja hautaan siunaamisia on toteutettu viime vuonna yhtä paljon kuin koronaa edeltävänä vuonna. Hyvät yhteydet kouluihin ja päiväkoteihin sekä osallistuminen lasten, nuorten ja perheiden arkeen on sydämenasiamme. Viime vuoden aikana on kokoonnuttu kaikenikäisten kanssa muun muassa moniin säännöllisiin ryhmiin, lounaalle, leireihin, erilaisiin tapahtumiin ja musiikkitilaisuuksiin. Myös palvelutaloissa on voitu koronan jälkeen vierailla säännöllisesti.  

Seurakuntamme tavoitteena on toimia rakkaudellisena yhteisönä, joka tuo erilaiset ihmiset yhteen juuri sellaisina kuin he ovat. Toimintamme perustana ovat usko, toivo ja rakkaus. Haluamme liittyä raaseporilaisten elämään niin arjessa kuin juhlassa ja vahvistaa paikallista yhteisöllisyyttä toimimalla yhdessä erilaisten toimijoiden kanssa. 

Keväällä aloitamme uusien luottamushenkilöiden ja työyhteisön kanssa seurakuntamme strategian päivittämisen tulevalle viisivuotiskaudelle. Kuulemme mielellään, millaisena sinä näet seurakunnan roolin. Mikä sinulle on olennaista seurakunnassa? Millaisessa seurakunnassa sinä haluat palvella? Mitä sinä toivot meidän viestivän lisää? 

Toivomme myös, että löydät tiesi monenlaiseen seurakuntamme toimintaan ja Jumalan rakkauden ja armon lähteelle. Olet lämpimästi tervetullut myös mukaan toteuttamaan yhdessä toimintaamme. 

Jeesuksen rukous oli, että me kristityt olisimme yhtä: ”Annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä rakastin teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. Teidät tunnistetaan minun oppilaikseni siitä, että rakastatte toisianne.” (Joh. 13) 

Ollaan yhteydessä ja tavataan kirkonmäellä! 

Katri Grönroos, vt. kirkkoherra

**

KIRKKOHERRAN TERVEHDYS - marraskuu 2022

Hoosianna – auta, pelasta! 

Ensimmäisen adventin kynnyksellä ajatukseni tähyilevät sekä menneeseen että tulevaan. Kulunut vuosi on ollut monien muutosten vuosi seurakunnassamme. Vuoden alussa pitkäaikainen kirkkoherramme Esa Lahtinen jäi eläkkeelle ja aloitin hänen seuraajanaan. Nuorisotyönohjaajamme Mia Kurosen siirtyessä joulukuussa Turkuun joukkoomme on liittynyt nuorisotyönohjaajaksi Pia Fredriksson. 

Seurakuntavaalit on ollut merkittävä ponnistus vuodessamme. Vaalilautakuntamme vapaaehtoisine jäsenineen on tehnyt mittavan vaalityön puheenjohtajanaan Harri Korhonen. On kiitollista, että saimme hienon joukon ehdokkaita, joista nyt on äänestetty uudet luottamushenkilöt seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.  Paljon onnea uusille luottamushenkilöille sekä lämmin kiitos kaikille vaalityötätehneille ja äänestäjille! Uudet luottamushenkilöt siunataan tärkeään tehtäväänsä loppiaisen messussa 6.1.2023 klo 12 Karjaan kirkossa. 

Sydämellinen kiitos myös hyvästä yhteistyöstä nykyisille luottamushenkilöille, jotka ovat neljän vuoden ajan palvelleet merkittävässä ja vaativassa tehtävässään seurakuntaneuvostossa varapuheenjohtajanaan Mika Niemi sekä yhteisessä kirkkovaltuustossa.  

Vuoden aikana seurakuntamme yhteydessä on toiminut myös huomattava määrä vapaaehtoisia erilaisissa palvelutehtävissä. Sydämellinen kiitos myös kaikille teille, jotka olette luoneet yhteisöllisyyttä ja olleet osana suurta seurakuntaperhettämme. Lämpimästi tervetuloa joukkoomme ensi vuonna niin tutut kuin uudet vapaaehtoiset sekä jo joulukuussa sunnuntaina 11.12. klo 12 juhlamessuun Karjaan kirkkoon, jossa siunaamme kaikki seurakuntamme vapaaehtoiset, ja messun jälkeen joulujuhlaan Isoon Pappilaan. Lisätietoja saat seurakuntamme vapaaehtoistoiminta-sivulta.

Menneeseen katsellessa on paljon aihetta kiitokseen. Ensimmäisenä jouluna Jumalan Poika syntyi keskellemme tuoden pelastuksen ja toivon pimeyteemme. Olosuhteet olivat silloin epävakaat, ja sitä ne ovat nytkin. Joulun Lapsen, Kristuksen kanssa me voimme kuitenkin turvallisesti tähyillä uuteen vuoteen ja seurakuntamme tulevaisuuteen. Yhdessä me selviämme vaikeistakin ajoista. Jumalan ikiaikaiseen rakkauteen ja armoon luottaen voimme tänäkin adventtina huutaa – Hoosianna, auta, pelasta! 

”Olkoon Kristus kanssasi. Hän on vastaus kaipaukseesi, rauha levottomuuteesi ja valo pimeyteesi, kun kuljet kohti joulua.” (Pirjo Kantala) 

Siunattua joulun aikaa, 

Katri Grönroos, vt. kirkkoherra 

**

KIRKKOHERRAN TERVEHDYS - syyskuu 2022

Syksy tuo uusia mahdollisuuksia – tule mukaan 

Syksyn tullessa monille herää ajatus uudesta harrastuksesta tai sisällöstä elämään. Tänä syksynä kutsunkin sinua erityisesti mukaan seurakuntamme yhteyteen ja vaikuttamaan toimintaamme. Me muodostamme yhdessä seurakunnan - yhteisön, jossa meillä kaikilla on oma paikkamme ja mahdollisuutemme yhteisen hyvän edistämiseen Raaseporissa.  

Seurakuntavaaleissa valitaan marraskuussa luottamushenkilöt sekä seurakuntaneuvostoomme että yhteiseen kirkkovaltuustoon. Luottamushenkilöt suunnittelevat, kehittävät ja ohjaavat seurakunnan toimintaa sekä päättävät monista keskeisistä seurakunnan ja seurakuntayhtymän hallintoon ja talouteen liittyvistä asioista. Näin he vaikuttavat vahvasti lähiympäristömme hyvinvointiin. Muista äänestää seurakuntanvaaleissa marraskuussa.

Seurakunnassamme on tilaa myös monenlaiselle vapaaehtoisuudelle jumalanpalveluksissa ja lähimmäisiä auttaen. Tule rohkeasti mukaan joukkoomme – voit aloittaa pienin askelin ja vastuin juuri sellaisena kuin olet. 

Luottamus- ja vapaaehtoistehtävissä saat ympärillesi vahvan tukijoukon, joiden kanssa toimia yhdessä. Toistemme lisäksi tukenamme on taivaallinen apu, Kristus, joka johdattaa kirkkoaan. 

”Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään.” (Joh. 14) 

Syksyn monenkirjavia värejä ja siunattuja päiviä elämääsi. 

Katri Grönroos, vt. kirkkoherra 

Ota yhteyttä

Kirkkoherra, vt.

Hei, minut on valittu seurakuntamme kirkkoherraksi 17.11.2021 kirkkoherranvaalissa. Toimin vt. kirkkoherrana, kunnes kirkkoherran virka vakinaisesti täytetään. Sydämen asianani on koko seurakunnan toiminta, seurakuntalaiset, yhteistyö luottamushenkilöiden, erilaisten paikallisten ja hallinnollisten tahojen, sisarseurakuntien ja kaikkien raaseporilaisten kanssa. Olen pappina Pohjassa vietettävissä Iltakirkoissa ja vapaaehtoisten Iltakirkkotiimissä. Kuulen mielellään ajatuksianne ja toiveitanne. Pidetään yhteyttä ja nähdään kirkonmäellä.