Osoite: Pitäjäntie 13

Tenholan kirkko (todennäköisesti pyhitetty pyhälle Olaville) tarjoaa kävijöilleen mielenkiintoisen retken halki vuosisatojen alkaen 1100-luvulta. Kirkko rakennettiin 1200- ja 1300-luvulla. Korkeat kahdeksankulmaiset pilarit jakavat kirkkosalin kolmeen laivaan ja viiteen traveeseen. Sakaristo, joka on rakennettu kirkon pohjoisseinän itäpäätyyn, on osa - todennäköisesti ennen 1200-lukua - rakennettua puukirkkoa. Kellotapulin kivestä muurattu pohjakerros kuten myös porras (ruumishuone) kirkon pohjoispuolella, jotka on liitetty kirkkotarhaa ympäröivään muuriin 1300-luvulla, ovat keskiajalla muodostaneet kirkkotarhan sisääntuloportit. Tenhola mainitaan historiallisissa lähteissä ensimmäisen kerran 1329 vaikka runsaat muinaislöydöt kivi- pronssi- ja rautakaudelta puhuvat sen puolesta että Tenholassa on ollut asutusta yli 4000 vuotta. Kellotapulin pikkukello 1100-luvulta on Manner-Suomen vanhin kirkonkello. (Ahvenanmaalla sijaitsevan Eckerön kirkon tapulissa on vastaavanlainen kello.)

Hautakappelit kirkkotarhan muurin vieressä kuuluvat prästkullan ja Lindön kartanoille.

Kirkkoa on viimeksi restauroitu 1984-1986.

Kirkko on lähes 700 vuoden ajan ollut Tenholan seudun keskipiste ja tarjonnut lohtua ja tukea asukkaille niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Tänäkin päivänä kirkko kauniine ympäristöineen luo harmonisen ja rauhoittavan tunteen väsyneelle kulkijalle levottomassa maailmassa.

Seurakuntamestari Kristian Svenskberg, puh 0400 806 137.

Kirkkoherranvirasto, puh 019 245 0550.