Näkymättömän edessä
Jaan teille pienen oman kokemuksen. Olin opiskelijana opetusharjoittelussa. Tulevaisuuteen katsoin aika matalalta, kauas ei nähnyt. Valmistumiseen matkaa riitti ja epävarmuus valtasi alaa. Töölön ala-asteen ryhmässä sain tehtäväksi pitää oppitunnin pääsiäisen ajasta. Luokka-asteeksi valikoitui optimaalinen, alttiissa iässä olevat 3.-4.-luokkalaiset. Oppituntia varten ajattelin valmistella katseltavaa. Itsellä oli helpompi puhua ja oppilailla oli mitä katsella. Siihen aikaan oli vielä koulun varastosta helppo löytää kuvia, niitä pahvisia kansakoulun yli metrin korkuisia tauluja.

Kerroin Jeesuksen tiestä seuraajineen ja maineen kiirimisestä edellä. Piirsin vaiheikkaan tien. Ensimmäinen pysähdys palmusunnuntai ja siihen taulu Jeesuksen saapumisesta Jerusalemiin. Sitten mentiin kiirastorstaihin ja yläsaliin, siihen mittava kuva Jeesuksen palvelusta viimeisellä aterialla. Tehkää se minun muistokseni. Musta kolmen ristin pitkäperjantai ja tekstiksi meidän puolestamme. Pääsiäisen ulottuva kuva haudasta oli viimeisenä, jota säesti kirkkaiden silmien ihmetys luokassa.
Ei Hän ole täällä…

Tämä muistuma nousi Jorma Ylikotilan, pitkäaikaisen luottamushenkilön ja evp. hammaslääkärin tarkkuudella maalatuista ikoneista. Kuvista näkymättömään. ”Karanteenissa on tullut maalattua” – sanoilla Jorma postitti kuvineen.

Sain oppitunnistani aikanaan niin hyvät arviot, että näkymä alkoi nousta. Nyt ikonit nostivat toivon vahvistumiseen, kun sellaista ei osannut edes mitenkään odottaa.
Kun nyt olemme etäisyyden päästä toisistamme, pienet asiat havahduttavat. Kuinka tärkeitä olemmekaan toisillemme, kuinka kaipaammekaan ystäviämme, omia läheisiämme ja kuinka elämän merkitys korostuu, kun sillä on näkymätön, keskittymistä vaativa virus tuttavana.

Näkymätön on myös suuruuden ominaisuus. Meidän kulttuurimme, se osa joka sisintä koskettaa, haluaa katsoa sinne, mihin ei näe. Meille on tullut, emme ole valinneet emmekä päättäneet, ajattomuuden muut ominaisuudet: Rauha ja rakkaus.

Kun huomisesta emme tiedä - onneksi! - voimme elää annetusta, kuinka jokainen aamu on pyhäaamu, jokainen pyhäpäivä on pääsiäinen ja jokainen pääsiäinen on kertomus näkymättömän suuruudesta.

Hyvää pääsiäistä,
kirkkoherra Esa Lahtinen