Sielun joulu

Raavaiden äijien kanssa olen käynyt keskustelua sisäisestä turvasta ja sen puutteesta. Puhe on noussut siitä elämän menosta, mikä on ollut vallalla viime vuosikymmeninä. ”Pysyykö ihminen mukana? ” kysyy myös kirjailija, tietohallintopäällikkö evp Pentti Salmela kirjoittajavieras palstallaan Länsi-Uusimaassa.

Pentin pohdinta lähti siitä, kuinka nuorten elämä oireilee. Mitä onkaan sen taustalla. Oireilun taustalla ei varmaan ole taas jokin yksi oletus, vaan tietynlaisen kulttuurin puute, joka välillä on kuin onnettomuus, monen onnettoman puutoksen summa. Nuoret ovat upeita, rippikoulukokemukseni mukaan, mutta yhä useampi ei jaksa.

Jos olisin tämän päivän nuori, sielunmaisemaa olisi vaikeaa luoda. Sitä olisi haasteellista synnyttää, kun aikuisia ihmisiä on vähän ympärillä. Vanhemmuus on kova urakka, kun työ vaatii ja isovanhempien korvaava läsnäolo ei enää ole itsestään selvyys niin kuin se oli takavuosina. Keinotekoinen meno ottaa mukaansa. Syvempi elämän käsitys ei etene, jos ei järjellä ja tunteella tarvitse asettua lähellä elävän tuntumaan.

Pentti Salmela viittaa kirjoituksessaan siihen, kuinka esikuvat ja käyttäytymismallit juoksevat ruudulla viihdeteollisuuden ja sosiaalisen median virtuaalimaailman voimakkaalla vyöryllä. Mielenterveysongelmat lisääntyvät. Tilastojen mukaan näistä ongelmista kärsii yli 40 000 kansalaista. 20 prosentilla nuorista esiintyy masennusoireita ja 5 –10 prosenttia sairastaa masennusta. Itseni pysäytti myös kokeneen nuorisotyöntekijän tieto: peruskoulun kahdeksasluokkalaisista n. 20 % ilmoittaa, ettei hänellä ole yhtään kaveria.

Onko meille tapahtunut liikaa, liian lyhyen ajan kuluessa? Miten pääsisimme pinnalta syvemmäs sieluun? Se on jokaisen ihmisen iso elämänkysymys.

Sielunmaisemaa, johon ihminen itsensä asettaa, kuuluu menneiden sukupolvien persoonat ja työ, traditiot (suvun kertomukset, humaaniskristillinen kulttuuri), huolta pitävien ihmisten joukko ympärillä ja yhteinen käsitys oikeasta ja väärästä. Sielunmaisema lisää luottamusta ja turvaa. Se on Hengen vakuus.

Sodan käyneiden vanhempien luoma joulu oli armorikas juhla, suvun piirissä. Nyt ne joulut ovat sielun jouluja. Nykyään sellaiset joulut eivät ole mahdollisia kuin harvoilla, mutta edelleen voi olla yhteyksiä, kanssakäymisen rakentamista sekä enkelien esipuhe:

”Teille on syntynyt Vapahtaja..”

.

 

Esa Lahtinen, kirkkoherra