Kesään on päästy

Viimein kesä tuli. Odottamalla odotettu lämpö laittaa alun mielen juhlakierteelle.Jostain hyvin varhaisesta kokemuksesta nousee juhlaolo, kun koivu on hiidenkorvalla ja koulun päättyminen on lähellä. Turun kirkkopäivillä leikkautin tukkani siten, kuin se leikattiin 60- luvulla koulun kevätjuhlaan!

Elämänkoulu ei vain kerralla pääty, kunhan hetkeksi helpottaisi paino, joka on kertynyt sisimpää kylmästä puolesta vuodesta ja pitkästä työrupeamasta. Kesällä työtä on entiseen malliin. Maata viljelevällä on tuttavana oikein urakointi. Kesän työt kuitenkin ovat erilaisia ja usealla on ainakin jonkinlainen loma. Nykyään yhtä hyvin kesä voi olla mahdollisuus työhön.

Kesä on kesä, Luojan kiitos. Onnea todistuksen saaville, ammattiin valmistuville ja ylioppilaille.

Seurakunnassa on vakinaisia työntekijöitä enemmän kuin vuosiin

Syksyllä jo vakinaiseen ylempään kanttorin virkaan saimme Hanna Noron, joka on ollut miltei koko uuden seurakunnan rakentamisvaiheen alemman viran hoitajana. Ruth Karttunen valittiin seurakuntasihteeriksi joulukuun alusta alkaen. Kevään myötä seurakuntaneuvosto valitsi määräaikaisena töissään olleet papit vakinaisiksi. Antti Salmisto on valittu kappalaisen virkaan ja Katri Grönroos seurakuntapastorin virkaan. Pian saamme prosessin huipennuksen kapitulin viranhoitomääräyksen myötä. Virkoihin valinnat ovat aina monitahoinen päätöksentekoprosessi. Luottamushenkilöille ne ovat keskeisimpiä päätöksiä seurakunnassa. Kiitos kaikille kestävyydestä.

Tässä olisi heti suuri juhlan aihe, mutta kirkolliseen tapaan juhlimme vasta viiveellä alku syksystä. Antti Salmiston virkaanasettaminen 17.9. ja samassa juhlassa siunataan tehtäviinsä kaikki työntekijät.

Piispantarkastus

Piispa Tapio Luoma tulee seurakuntamme avuksi esikuntineen. Aikaisempina vuosina, kun olin nuori pappi, piispantarkastus oli varsinainen jännittävä pyöritys, jossa seurakunnan tila asiakirjoineen ja tehtävineen käytiin läpi tarkastaen viikossa ja tiimellys huipentui viimein pyhäpäivän messuun ja juhlaan. Nytkin pyöritystä riittää, mutta pääpaino on kehittämisessä, jossa koko kapitulin henkilökunta antaa työapunsa ja asiantuntijakokemuksensa seurakunnan käyttöön. Prosessi kestää kaikkiaan kaksi vuotta. Varsinainen julkinen huipentuma on vain viikon pituinen, 9.-15.4. 2018.

Kirkkopäivät

Sain olla kirkkopäivillä paitsi parturissa myös kirkollisessa katselmuksessa pitkästä aikaa. Kirkkomme järjestää mittavat päivät kahden vuoden välein jossain päin Suomea.

Monien kansallisuuksien lisääntyvä leima kaupungilla oli päivien tapahtumien ilmiasua. Suuret yleisötapahtumat tuomiokirkossa jäivät mieleeni. Piispa Eero Huovinen haastatteli tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja arkkipiispa Kari Mäkinen presidentti Tarja Halosta.

Huoli maahanmuuttajien suurista kansainvaelluksista Eurooppaan sai vähän lohdutusta mielessäni. Kun valtavan tietomäärän omaava matemaatikko, historioitsija, kirjailija, tohtori ja dosentti kahden tieteen alalta Osmo Pekonen kertoi kirkollisesti ohentuvasta Saksasta. Siellä kahden kirkkokunnan diakonialaitoksissa ja kirkonpiirissä on noin miljoona ammattilaista ja heidän lisäkseen toinen miljoona vapaaehtoisia. Ilman heitä Saksa ei olisi selvinnyt valtavasta maahantulovirrasta.

Jälleen tuli olo, emme läheskään aina tiedä kulttuurimme ulottuvuuksia. Itse en tiedä sitä edes omasta kirkostani.

Esa Lahtinen, kirkkoherra