Tervetuloa Mustion Kirkkopolulle!

Kirkkopolku-taidenäyttely Mustion kirkossa keväällä 2020

Mustion koulun 3.-6.-luokkalaiset oppilaat kävivät tutustumassa Mustion kirkon taiteeseen syksyllä 2019. Sen jälkeen he perehtyivät tarkemmin maalausten aiheisiin ja tekivät niiden pohjalta koulussa omia taideteoksia. Maaliskuussa teokset ripustettiin Mustion kirkkoon ja tämän esityksen kautta voit sinäkin päästä niitä ihailemaan!

Töiden tarkoituksena on johdattaa näkemään ylösnousemuksen ja armon ihme. Kuvat opettavat, herättävät hartautta ja vahvistavat muistikuvia. Kirkkopolku-hanke on seurakunnan ja Mustion koulun yhteinen hanke. Hankkeen tavoitteena on lisätä koulun ja seurakunnan vuorovaikutusta, tuoda esiin lähikirkon taidetta ja taiteen avulla vahvistaa koululaisten sidettä seurakuntaan, sekä omaan kotiseutuunsa.

Mustion kirkon saarnatuoli on peräisin 1660-70-luvulta. Se on maalattu uudelleen vuonna 1705. Kuva-aiheina on Kristus ja neljä apostolia; Andreas, Johannes Pietari ja Bartolomeus symboleineen. Evankeliumin kirjoittajat, Matteus, Markus, Luukas ja Johannes puolestaan kuvataan kirkkotaiteessa myös Ilmestyskirjassa esiintyvien olentojen mukaan. Matteus kuvataan ihmisenä tai enkelinä, Markus leijonana, Johannes kotkana ja Luukas härkänä. Evankelistojen kuvia voi bongata useista vanhoista kirkoista.

Mustion koulun oppilaat ovat maalanneet evankelistat ja heidän symbolinsa puulle ja ne on sijoitettu näyttävästi lehterin kaiteelle. Taulujen muoto, värimaailma ja kehysten koristelu ohjaavat katsojaa huomaamaan samoja elementtejä saarnatuolin koristelussa. Ne ilmentävät arvokkuutta ja tuovat mieleen ikonien muoto- ja värimaailman. Evankelistat kuvataan yleensä kirja kädessään.

Mustiolaistaiteilija Gunnar Forrström on tehnyt lasimaalauksen “Kylvö ja sadonkorjuu”. Gunnar Forrström syntyi vuonna 1894 Mustiossa. Hänen isänsä oli seppänä Mustion ruukissa. Gunnar oli taitava piirtäjä ja opiskeli Ateneumissa Helsingissä taiteilijaksi. Hän teki julistekuvituksia ja suuria lasimaalauksia, lähin niistä löytyy Karjaan Pyhän Katariinan kirkosta.

Mustion kirkon lasimaalauksessa on nähtävillä maallisen elämämme symbolina kylvö. Ihminen lapio kädessä kuvaa arjen tekojamme. Leikattu vilja on kirkkotaiteessa elämän rajallisuuden symboli. Iankaikkiseen, kuolemanjälkeiseen elämään voimme kristillisen taiteen avulla kurkistaa, kun kohotamme katseemme tyhjään ristiin. Koululaisten tekemässä lasimaalauksessa risti on keskiössä ja taivaan kirkkaus ympäröi sitä. Sateenkaari on kristillisessä symboliikassa vahvasti rauhanliiton tunnus.

Neitsyt-Maria on Kristuksen jälkeen yleisimmin kuvattu henkilö kristillisessä kirkkotaiteessa. Mustion kirkossakin Marian kuvia on kolme ja lisäksi hänet löytää vanhasta alttaritaulusta ristin juurelta. Mariaa kuvataan useimmiten kolmessa eri tilanteessa; Enkelin ilmestyessä hänelle kertomaan raskaudesta, Jeesus-vauva sylissään tai ristin juurella Jeesuksen kuoleman hetkellä. Mustion kirkossakin on kuva, jossa enkeli ilmestyy Marialle. Tässä kuvassa on mukana myös Pyhä Henki kyyhkysen muodossa. Kuvattuna on siis Marian hedelmöittyminen. Kyyhkysestä lähtevät valonsäteet kuvaavat tätä tapahtumaa.

Kaksi muuta Maria kuvaa ovat todennäköisesti myöskin osia jostain isommasta maalauksesta. Toisessa Maria pelästyy ja näkee oletettavasti enkeli Gabrielin. Marian katse suuntaa ylös valoon. Toinen kuva voisi olla ristin juurelta, siinä Maria on ottanut käteensä päähuivinsa ja on ehkä pyyhkimässä sillä kyyneliään.

Marian väri on sininen, ihmisyyden väri. Ikonitaiteessa Marian aluspuku on sininen, koska hän oli tavallinen nuori tyttö. Kun hänestä tuli Jeesuksen äiti, hänen ylleen puettiin punainen jumaluuden viitta. Marian symboleita ovat muun muassa valkoinen lilja ja sipulikukat.

Mustion koulun oppilaat ovat tutkineet Mariaa ja tehneet omat Maria-kuvansa mustavalkoisiksi. Värit on sävytetty kirkon väreihin ja katse kiinnittyy Marian asentoihin, liikkeisiin ja ilmeeseen. Maria on nöyrä, kuuliainen, puhdas ja vastaanottavainen. Kyyhkynen on kirkkotaiteessa Pyhän Hengen symboli. Kyyhkynen on myös rauhan symboli ja Mustion koulun oppilaat ovat halunneet julistaa rauhan sanomaa kyyhkysten avulla. Kyyhkysen siivin sinäkin voit lähettää hiljaisen rukouksesi maailmanrauhan, terveyden ja läheisesi puolesta.

Kirkkopolku-virtuaalikierros, aloita kierros klikkaamalla kuvaa.

Antti Salmisto haastattelee Mustion koulun opettaja Ira Salmista Kirkkopolku-näyttelyn valmistamisesta oppilaiden kanssa ja ajatuksistaan Kirkkopolusta.  Katso video klikkaamalla kuvaa.

Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

Mustion kirkon alttari

Saarnastuoli ja apostolien kuvat

Oppilaiden työt evankelistoista

Evankelistojen symbolit

Neitsyt Maria Mustion kirkossa

Oppilaiden Neitsyt Maria teokset

Oppilaiden lasimaalaus

Mustion kirkon sisäkuvia

Kirkkopolku-näyttelyn teoksien valmistamiseen osallistuneet Mustion koulun oppilaat

Teokset ja tekijät:

LASIMAALAUS

Siiri, Aleksandra, Teresa, Lydia

EVANKELISTAT

Lenni, Matias, Oskari, Ilmari, Tristan, Onni V.

Eemil, Luca, Veeti, Onni, Olli

EVANKELISTOJEN SYMBOLIT

Ewert, Aleksi, Tommi, Alma, Roope, Tomas, Akseli,

Maxi, Milja, Noa, Samuel, Miro, Lumi

NEITSYT MARIAT

Siiri, Lydia, Aleksandra, Julianne, Alina, Verona

KYYHKYSET

Mimmi, Emmi, Ann-Sofi, Emilia, Lilia, Emmi L.

Suurkiitokset Mustion koulun oppilaille ja opettajille, sekä näyttelyn kuraattori Anna Kaisa Siltaselle Mustion Kirkkopolun toteuttamisesta!